Het basisinkomen, wat is het?

Basisinkomen, you love it or you hate it. Er zijn veel onenigheden over dit nieuwe wetvoorstel. Het werd eerst enthousiast ontvangen, maar later kwamen er wel een paar problemen boven water. Zoals dat er met het basisinkomen mensen niet meer te hoeven werken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar dan moet je eerst  weten wat het basisinkomen nou precies is.

Het basisinkomen is een geldbedrag dat periodiek wordt uitgekeerd en je mag zelf beslissen waaraan je het besteed. Het is voldoende om er volwaardig van te kunnen leven en er staan geen verplichtingen tegenover. Het bedrag is voor iedere burger beschikbaar, ongeacht het inkomen, vermogen of de samenstelling van het huishouden.

Verschillende landen

In verschillende landen zijn organisaties die het basisinkomen steunen. In Nederland steunt de groep genaamd Vereniging Basisinkomen het basisinkomen. In Zwitserland is er een referendum geweest over het basisinkomen, 77% van de bevolking was tegen.  In Finland is een experiment geweest, de overheid zoekt een oplossing voor het werkeloosheidsprobleem in het land. Tweeduizend mensen hebben maandelijks 560 euro gekregen, dit experiment is stop gezet nog voordat het bekend werd of het systeem werkt. 

Een controversieel onderwerp

Er is veel onenigheid over dit onderwerp. Hieronder kan je een paar argumenten vinden die voor het wetsvoorstel zijn, en een paar die tegen zijn.

Voorargumenten Tegenargumenten
• Je hoeft niet elk werk te accepteren. Je kunt vanuit een sterkere positie onderhandelen met degene die je een baan aanbiedt. Hierdoor kun je betere arbeidsomstandigheden eisen, zoals een hoger salaris. Salarisverhoging, dus meer koopkracht, voor meer mensen is goed en zorgt voor meer tevredenheid. • Het zorgt ervoor dat mensen minder snel een baan zoeken, ze krijgen immers toch genoeg geld om te leven. Doordat er minder mensen werken komt er ook minder geld binnen bij de staat en daardoor kan de staat het niet meer betalen.
• Iedereen wordt door het basisinkomen erkend als een volwaardig burger. Iedereen wordt gelijk beschouwd. Dit zal leiden tot meer saamhorigheid in de samenleving. • CDA zegt in 2016 dat de talenten onbenut blijven als het basisinkomen komt.
• Het basisinkomen zal ervoor zorgen dat er meer gelijke kansen zijn voor iedereen. Iedereen kan door leren, het maakt niet uit of je uit een arm of een rijk gezin komt. Ook kan je je meer focussen op je studie, je hoeft niet veel naast de studie te werken om rond te kunnen komen. • Niemand wilt meer het werk doen wat zwaar en onaangenaam is. Dit werk is wel belangrijk denk aan het aanleggen van straten of de vuilnis ophalen.
• Het basisinkomen stimuleert mensen om vrijwilligers werk te doen. • Het basisinkomen stimuleert de economische vluchteling om naar hier te komen, er is echter geen plek daarvoor.
• Door het basisinkomen ben je onafhankelijk van je partner. De keus om weg te gaan bij een niet goed lopende relatie is dan makkelijker om te maken. • Het is niet de taak van de overheid om geld tegeven aan mensen, ze moeten alleen helpen wanneer het echt nodig is.
• Het bestrijd de criminaliteit • Mensen kunnen het basisinkomen verkeerd gebruiken door meer schulden te maken door bijvoorbeeld meer alcohol en drugs te kopen of door te gaan met hun gok verslaving. De overheid moet dan die persoon helpen, dat kost weer meer geld.
• Mensen krijgen meer rust, minder kans op een burn-out.

Maak jouw eigen website met JouwWeb