Nederland kent vele sociale wetten. Door deze wetten is men beschermd tegen de overheid en tegen onverwachte financiële klappen. 

Er zijn drie groepen in de sociale wetgeving:

  • Wetten die van het belang zijn bij het wegvallen van het inkomen
  • Wetten die de kosten van medische zorg betreffen
  • Wetten die ouderdoms- en weduwenpensioenen regelen.

De sociale zekerheid in Nederland bestaat uit 2 groepen:

  • Sociale voorzieningen
  • Sociale verzekeringen, namelijk: volksverzekeringen en werknemersverzekeringen

Sociale voorzieningen worden door de overheid betaald en sociale verzekeringen worden door mensen zelf betaald via de sociale premies.

Hieronder worden 10 van de belangrijkste sociale wetten toegelicht. 

 

  • Algemene Nabestaandewet

De overheid garandeert nabestaanden van een basisinkomen als het overlijden van iemand financiële gevolgen heeft, uitgegeven door de Sociale Verzekeringsbank. Je komt hiervoor in aanmerking als je weduwe/weduwnaar bent met kinderen onder 18 jaar of als je arbeidsongeschikt bent. Mocht de partner al binnen een jaar overlijden aan een ziekte die hij/zij al had op het moment van trouwen/samenwonen al had, heb je geen recht op AnW. Als de weduwe/weduwnaar een nieuwe partner vindt en langer dan een halfjaar samenwoont dan vervalt de bijdrage.  De hoogte van het bedrag hangt af van de andere inkomsten die de weduw(naar) heeft.  

 

 

  • Algemene kinderbijslagwet

Iedereen heeft recht op een bijdrage voor de kosten voor de opvoeding voor zijn/haar kinderen tot 18 jaar. Dat bedrag hangt af van de leeftijd van het kind en waar het kind woont. Zo wordt het bedrag verhoogt op 6 jarige en 12 jarige leeftijd. Ook krijgt men dubbele kinderbijslag als het kind uit huis woont of intensieve zorg nodig heeft. Als het kind studiefinanciering krijgt vervalt de kinderbijslag en als het kind ouder is dan 16 en een bijbaan heeft, heeft dat ook invloed op de kinderbijslag. Mocht de voogdij verdeeld zijn, wordt de kinderbijslag verdeeld.

 

  • Algemene ouderdomswet

Vanaf je AOW-leeftijd tot het overlijden heb je recht op een basispensioen, gegeven door de Sociale Verzekeringsbank. De hoogte van dat bedrag hangt af van je woonsituatie en de leeftijd van de huisgenoten. Als je doorwerkt na de AOW-leeftijd ontvang je dit ouderdomspensioen ook.

  • Participatiewet

De participatiewet is de wet die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden en dan vooral de mensen die het zonder ondersteuning op de arbeidsmarkt niet redden. Deze wet is in de plaats gekomen voor de Wet Werk en Bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en grotendeels voor de Wajong. De gemeentes zijn hier verantwoordelijk voor.

 

 

  • Wet langdurige zorg

Deze wet zorgt ervoor dat mensen die intensieve zorg of toezicht nodig hebben dat krijgen. Deze mensen hebben recht op alle begeleiding of zorg die hij/zij nodig heeft. Dit geldt voor kwetsbare ouderen, gehandicapten en mensen met een psychische aandoening. Zij kunnen altijd terecht in een verpleeghuis of instelling maar kunnen er ook voor kiezen om thuis verzorgd te worden, als dat mogelijk is.

 

 

 

  • Toeslagenwet

De toeslagenwet is de wet die ervoor zorgt dat het inkomen tot een sociaal minimum komt voor mensen die een uitkering ontvangen. Je hebt recht op toeslagen als je een gezamenlijke huishouding hebt met iemand die in 1972 geboren is en je geen kinderen hebt die jonger dan 12 jaar zijn. Ook heb je recht op toeslagen als je jonger dan 21 bent, thuis woont en geen kinderen hebt. Als je bv. wel kinderen hebt, dan ontvang je kinderbijslag, waardoor je geen recht meer hebt op bepaalde toeslagen.

 

 

 

  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)

Als je voor een werkgever werkt en al langer dan 2 jaar ziek bent, waardoor je minder kunt werken en dus minder verdient, kun je recht hebben op een WIA-uitkering. Er zijn 2 soorten van deze uitkering, gebaseerd op in hoeverre je arbeidsongeschikt bent en of het herstelbaar is. Zo moet je minstens 35% arbeidsongeschikt zijn.

  • Wajong

Wajong is voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een handicap of een ziekte hebben waardoor ze nooit meer kunnen werken. Deze uitkering stopt na de AOW-leeftijd. Door de participatiewet zijn er voor de zogenaamde wajongers een paar dingen veranderd. Zo wordt er opnieuw bepaald wie wel en niet kunnen werken. Als ze werken krijgen ze nog wel een deel van hun wajong uitkering. Ook moeten ze de wajong nu bij de gemeente regelen.

 

  • Ziektewet

Als je bij een werkgever werkt en ziek wordt, wordt je loon meestal doorbetaald. Soms heb je ook recht op een ziektewetuitkering. Bijvoorbeeld als je ziek wordt door een zwangerschap of tijdens een orgaandonatie. Als je geen werkgever hebt heb je ook recht op een ziektewetuitkering, bijvoorbeeld als je uitzendkracht bent of

 

 

  • Werkloosheidwet

Als je werkloos bent heb je recht op een zogenaamde WW-uitkering. Zo kun je het verlies van inkomen opvangen. Je hebt daar recht op als het niet je eigen schuld is dat je werkloos bent geworden en als je nog steeds beschikbaar bent voor betaald werk. Je moet dus wel blijven solliciteren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb